Οι βιντζότρατες λειτουργούν στα νόμιμα πλαίσια και δεν ευθύνονται για την μείωση των ψαριών!

file

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης βιντζότρατας δόθηκε αναλυτική και με σοβαρά επιχειρήματα απάντηση στους Οικολόγους Πράσινους μετά την αρνητική τους τοποθέτηση απέναντι στην λειτουργία της βιντζότρατας για ερευνητικούς σκοπούς:

Μετά την συνάντηση που είχαμε σαν Πανελλήνια Ένωση βιντζότρατας με το κόμμα σας , στις 16/4/2011, παρουσία του κ. Ν. Χρυσόγελου και αφού σας καταθέσαμε όσα στοιχεία διαθέτουμε και δεδομένα που απορρέουν από μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ και του ΙΝΑΛΕ, μας απαντήσατε ότι ίσως βιαστήκατε να καταδικάσετε την βιντζότρατα, καθώς δεν είχατε πλήρη γνώση του θέματος. Δεσμευτήκατε μάλιστα να μελετήσετε το θέμα υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει έρευνα και την εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου.

Στις 4/1/2016 καλείτε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου να ανακαλέσει την πειραματική αλιεία με βιντζότρατα, γνωρίζοντας ελάχιστα για το θέμα, πρόχειρα και χωρίς τεκμηριωμένη άποψη, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς για το εργαλείο, προσπαθώντας να στρέψετε την κοινή γνώμη ενάντια στην βιντζότρατα.

Για ποια καταστρατήγηση των αρχών και των διατάξεων του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου μιλάτε, όταν η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την εθνική νομοθεσία αλλά και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι ενήμερη για την πειραματική αλιεία; Επιπλέον χαιρετίζει την απόφαση αύτη, γιατί έτσι συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία που θα βοηθήσουν το διαχειριστικό σχέδιο . (επισυνάπτω σχετική επερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Μαριά αλλά και απάντηση του κ. Vella εκ μέρους της Επιτροπής)

Γνωρίζετε άραγε ότι τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, καλώντας την να συντομεύει την ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου για την βιντζότρατα αλλιώς θα επιβληθούν πρόστιμα; Παρόλο που τα σκάφη δεν εργάζονταν με τον παραδοσιακό τρόπο; (επισυνάπτω σχετικό έγγραφο).

Παρουσιάζετε την βιντζότρατα ως ένα καταστροφικό και επικίνδυνο για την θαλάσσια ζωή εργαλείο , υπεύθυνο για την κατάντια του οικοσυστήματος. Δεν αναφέρετε όμως τις μελέτες που το αποδεικνύουν, ποιοι φορείς και ποιοι επιστήμονες ασχολήθηκαν με το θέμα. Πώς βγήκε αυτό το πόρισμα;

Αντίθετα , δεν υπάρχει ούτε μια τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι η βιντζότρατα είναι καταστροφικό εργαλείο.(επισυνάπτω πορίσματα μελετών).

Κατηγορείτε την βιντζότρατα ότι καταστρέφει τα λειβάδια Ποσειδωνίας, ότι αποψιλώνει και γδέρνει τον βυθό. Πως μπορείτε να το αποδείξετε; Γνωρίζετε άραγε πώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο; Θα αναγνωρίζατε μια βιντζότρατα σε κάποιο λιμάνι; Έχετε τις γνώσεις και τις αποδείξεις να το ισχυρίζεστε, στιγματίζοντας έτσι ένα κλάδο και αξιοπρεπείς ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν;

Η βιντζότρατα κύριοι των Οικολόγων Πράσινων, δεν εργάζεται πλέον πάνω σε λειβάδια Ποσειδωνίας ούτε στο ελάχιστο καθώς ο ευρωπαϊκός κανονισμός το απαγορεύει. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση της στο σύνολο της χώρας (σχετικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο) με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση.

Θα έπρεπε επίσης να ξέρατε ότι η βιντζότρατα δεν απαγορεύτηκε ποτέ. Περιορίστηκε μόνο να εργάζεται σε βάθη μεγαλύτερα των 50 μέτρων και με άνοιγμα ματιού στο δίχτυ μεγαλύτερο των 40 χιλ. Αυτό έγινε γιατί το κράτος άργησε να υποβάλει διαχειριστικό σχέδιο ως ώφειλε. Γιατί λοιπόν τα βάζετε με τους ψαράδες όταν εμείς δεν φταίμε πουθενά; Να σας ενημερώσω ότι σε άλλες χώρες διαχειριστικά σχέδια παρόμοιων εργαλείων έχουν ήδη εγκριθεί.

Αν μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες της έρευνας θα σας έλεγα ότι οι επιστήμονες δεν θα παρακολουθούν μόνο 22 σκάφη αλλά σταδιακά το σύνολο των σκαφών που παίρνουν μέρος στην έρευνα. Όσον αφορά το GPS , μάλλον έχετε μπερδευτεί καθώς αυτό δεν είναι σύστημα εντοπισμού θέσης (vms) αλλά ένα απλό GPS που θα καταγράφει το στίγμα των καλάδων. Έτσι ξέρουμε πού είναι αυτές και θα ενταχθούν στο διαχειριστικό σχέδιο. Στο μέλλον η αλιεία με βιντζότρατα θα επιτρέπεται μόνο σε αυτές. Το VMS θα είναι υποχρεωτικό μόνο τότε.

Η βιντζότρατα λοιπόν θα λειτουργεί κάτω από την προστασία αλλά και την παρακολούθηση ενός διαχειριστικού σχεδίου, σεβόμενη απόλυτα την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκαλώντας έτσι την ελάχιστη ζημιά στα ιχθυοαποθέματα. Μακάρι και τα υπόλοιπα εργαλεία της παράκτιας ζώνης να λειτουργούσαν σύμφωνα με ένα διαχειριστικό σχέδιο. Ίσως η κατάσταση στις Ελληνικές θάλασσες να ήταν καλύτερη.

Θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι η αλιεία κινδυνεύει να γίνει άμεσα μη βιώσιμο επάγγελμα και ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα θαλάσσιο οικοσύστημα, θα δεχόμασταν ίσως ότι δεν μας συμπαθείτε, ότι έχετε αντίθετη άποψη με την δικιά μας. Δεν έχετε όμως το δικαίωμα να διαστρεβλώνετε την αλήθεια, να πετάτε λάσπες δίχως να μπορείτε να τεκμηριώνετε αυτά που λέτε και να βασίζεστε σε λόγια κάποιων…

Ελπίζουμε πραγματικά να μην χαράζετε την οικολογική σας πολιτική τόσο πρόχειρα , όσο πρόχειρα γράψατε την ανακοίνωση ενάντια στην βιντζότρατα και ίσως ήταν πιο σωστό να ενωθούμε όλοι μαζί , και ο καθένας από τη μεριά του να βοηθήσει ώστε να υπάρξει αύριο στην θάλασσα και την αλιεία…….

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας
Γεώργιος Φατούρος                            Γεώργιος Παπαδημητρίου

————————————————————————————–

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 30 Ιανουαρίου 2015, ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, υπέβαλε την εξής Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Άρθρο 130 του Κανονισμού)
Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία όπως η βιντζότρατα πάνω από υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και περιορίζει τη δράση της βιντζότρατας στο 1,5 ναυτικό μίλι από την ακτή και στα 50 μέτρα βάθος για λόγους προστασίας της παράκτιας θαλάσσιας ζώνης.
Κι αυτό διότι οι βιντζότρατες ψαρεύουν κατεξοχήν από τα λιβάδια Ποσειδωνίας και πιάνουν γόνους, δηλαδή μικρά ψάρια που δεν έχουν φτάσει στο στάδιο αναπαραγωγής.
Πρόσφατα όμως στην Ελλάδα, με την υπ’ αριθμ. 10245/163681/30-12- 2014 Υπουργική Απόφαση, επετράπη η αλιεία με βιντζότρατα κοντά στις ακτές από 1.1.2015 έως 31.12.2015 με το πρόσχημα της ερευνητικής δράσης, με αποτέλεσμα να είναι άμεσος ο κίνδυνος της καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της εξαφάνισης και των τελευταίων ιχθυαποθεμάτων που έχουν απομείνει.
Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κοινωνιών των παράκτιων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, που βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση από την κάθετη μείωση των ιχθυαποθεμάτων.
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε οι μέθοδοι ψαρέματος στην Ελλάδα να είναι σύμφωνοι με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον και το εισόδημα των χιλιάδων ψαράδων που συνεχίζουν να ψαρεύουν με παραδοσιακές μεθόδους;

Η απάντηση του κ. Vella (Μάλτα) εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υπουργική απόφαση 10245/163681/30-12-2014 για σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το σχέδιο, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, επιτρέπει την εκμετάλλευση βιντζότρατας το πολύ επί ένα εξάμηνο. Το σχέδιο υποστηρίζεται από ολοκληρωμένο ερευνητικό πρωτόκολλο που καθορίζει τις υποχρεώσεις για τη συλλογή και την αναφορά των δεδομένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται ότι θα δώσουν στις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα να καθιερώσουν σχέδιο διαχείρισης για τις βιντζότρατες με κατάλληλους βιολογικούς στόχους και μέτρα διαχείρισης, όπως απαιτείται από τον κανονισμό (ΕΚ} αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου (κανονισμός για τη Μεσόγειο)(1).
Οι περιορισμοί του κανονισμού για τη Μεσόγειο, δυνάμει του άρθρου 1 παράγραφος 2, δεν εφαρμόζονται σε αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται με την άδεια και υπό την ευθύνη του κράτους μέλους. Ωστόσο, το σχέδιο προβλέπει την απαγόρευση για τις βιντζότρατες να αλιεύουν σε ήδη χαρτογραφημένους τόπους του δικτύου Natura 2000 με λιβάδια ποσειδωνίας. Συνολικά, πρόκειται για 57 λιβάδια ποσειδωνίας. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές έχουν δρομολογήσει έργο για την πλήρη χαρτογράφηση των εκτάσεων θαλάσσιου βυθού με λιβάδια ποσειδωνίας σε όλη την έκταση των ελληνικών υδάτων, έτσι ώστε να τις λάβουν υπόψη για το μελλοντικό σχέδιο διαχείρισης.
Η Επιτροπή δεν έχει καμία ένδειξη ότι το ερευνητικό σχέδιο για τις βιντζότρατες συνιστά απλώς πρόσχημα για να επιτραπεί η παράκτια αλιεία εν γένει. Απεναντίας, οι πληροφορίες που παρείχε η Ελλάδα μάλλον καταδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του κανονισμού της Μεσογείου, με τη σύσταση ενός έγκυρου σχεδίου διαχείρισης για το εν λόγω εργαλείο.
(1)Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο θάλασσα, την τροποποίηση του κανονισμού (EOK) αριθ. 2847/93 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1626/94 (EE L409 της 30.12.2005, σσ. 9-85).

7. Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία
(Για περισσότερες πληροφορίες: Enrico Brivio – Τηλ.: +32 229 56172)

Αιτιολογημένη γνώμη
Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να εγκρίνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της αλιείας στη Μεσόγειο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της, βάσει του κανονισμού για τη Μεσόγειο, να εγκρίνει εθνικά σχέδια διαχείρισης για την αλιεία που διεξάγεται με γρίπους συρόμενους από σκάφη εντός των χωρικών της υδάτων. Οι συρόμενοι από σκάφη γρίποι έχουν κυκλωτικά δίχτυα τα οποία σύρονται από το σκάφος, και μπορούν να χρησιμοποιούνται από την επιφάνεια έως τον βυθό της θάλασσας ανάλογα με τα είδη που προορίζονται να αλιεύσουν. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών πολλών μεσογειακών τύπων αλιείας και καθώς δεν ισχύει η διαχείριση της αλιείας βάσει ποσοστώσεων, ο κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη τη θέσπιση εθνικών σχεδίων διαχείρισης που να συνδυάζουν μέτρα διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας με ειδικά τεχνικά μέτρα, με στόχο τη διασφάλιση της βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων. Τα εθνικά σχέδια διαχείρισης θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης της αλιείας με γρίπους συρόμενους από σκάφη σε προστατευόμενους οικοτόπους όπως οι βυθοί με θαλάσσια βλάστηση του είδους Posidonia oceanica. Η Επιτροπή αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, καθώς η τελευταία δεν διαθέτει ακόμη έγκυρο σχέδιο διαχείρισης. Η Ελλάδα έχει πλέον δύο μήνες στη διάθεσή της για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε με σκοπό τη διόρθωση αυτής της κατάστασης. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Επιστημονικά Δεδομένα – Έρευνες

1. Βασιλοπούλου, Αναστασοπούλου κ.α, ΕΛΚΕΘΕ, Αλιευτικά Νέα Τ309, 2/2008, σελ.: 59-63,
Καταλήγει, λοιπόν, η έρευνα:«σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, τα παράκτια σκάφη που χρησιμοποιούν δίχτυα φαίνεται ότι αποφέρουν απορριπτόμενες ποσότητες οι οποίες αν και παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο του σχετικού στόλου, θα πρέπει σε επίπεδο συνόλου σκαφών να είναι σημαντικές επηρεάζοντας έτσι την ισορροπία του οικοσυστήματος.»
(Διερωτώμεθα γιατί θα πρέπει να καταργηθεί η βιντζότρατα τη στιγμή που τα στατικά δίχτυα είναι πιο καταστροφικά;)
2. Karlou-Riga C., &l. Anastopoulou, 2005. Stock Assessment of picarel (Spicara smarts) exploited by trawlers and beach seiners In the Saronikos Gulf (GFCM – GSA 22), WD, In: GFCM/SAC/SCSA, Rome Italy, 26-30 September 2005.
«Ο πληθυσμός της μαρίδας που αποτελεί τον κύριο στόχο-αλίευμα της βιντζότρατας δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα».
3. Α. Καλλιανιώτης, Π. Βιδωρής, Α. Αδαμίδου & Α. Αργυροκαστρίτης, 2000. Αλιεία με πεζότρατα στην παράκτια ζώνη του Θρακικού Πελάγους. Σύγκριση σταθμών αλιείας και εποχιακή συνεύρεση ειδών. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωκεανογραφίας και Αλιείας, Χίος 23-26 Μαΐου 2000, Πρακτικά συνεδρίου σελ. 72-77.
«Από την υποβρύχια λήψη που πραγματοποιήθηκε φαίνεται η μηδαμινή επίπτωση της ανάσυρσης του εργαλείου».
4. Πετράκης Γ., Εκτίμηση των επιπτώσεων της κατάργησης της αλιείας με βιντζότρατα στην Ελλάδα. Υπουργείο Γεωργίας, 2001 (Επιστημονικός Υπεύθυνος)
«Κάτω από 8% απορριπτόμενα και δεν έχει επίπτωση στα ιχθυαποθέματα».
5. Πετράκης Γ., «Εκτίμηση των επιπτώσεων της αλιείας με βιντζότρατα στα αλιευτικά αποθέματα» το 2009, και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΛ 2000-2006, με Κωδ. Υποέργου: 128432/1, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Επιλ. Δαπ.: 150,000 ευρώ.
– Έγιναν μηνιαίες δειγματοληψίες σε 13 σημεία σε όλη την Ελλάδα καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο λειτουργίας της βιντζότρατας.
– Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την ήπια μορφή αλιείας με βιντζότρατα
– Απορριπτόμενα λιγότερο το 8% (εκ των οποίων μόνο το 2% είναι εμπορεύσιμα είδη)
– Οι εκτιμήσεις για την επίπτωση στα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι πως τόσο από επιτόπιες καταγραφές όσο και από υποβρύχιες λήψεις (ΕΛΚΕΘΕ), είναι αμελητέα (σχετική μελέτη ανέδειξε την επίπτωση στα λιβάδια από άγκυρες μικρών σκαφών πιο καταστροφική από την βιντζότρατα).
6. Κόκκορης Γ. Αν. Καθ/της, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ενίσχυση των θαλάσσιων αποθεμάτων και τόνωση της αλιείας, 2009.
– Από 19 καταγεγραμμένες πιθανές αιτίες μείωσης των ιχθυαποθεμάτων, η βιντζότρατα βρίσκεται στην 17η θέση με συμβολή 1%.
– Από τους 100 αλιείς που ρωτήθηκαν μόνο οι 11 πρότειναν να καταργηθεί

Συνέντευξη στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s