Βγαίνουν ξανά οι βιντζότρατες για… «ερευνητικούς σκοπούς»!

file

Το θέμα το είχαμε θίξει και πριν ένα χρόνο, όταν δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άδεια λειτουργίας σε βιντζότρατες για… «ερευνητικούς σκοπούς», επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν για τα αλιεύματα.

Ευρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία με ψαράδες της περιοχής του Αργοσαρωνικού, έχουμε εικόνα από την ερήμωση των θαλασσών μας, όταν πριν ένα χρόνο έβγαζαν οι βάρκες 50-60 κιλά συναγρίδες και τσιπούρες και φέτος, οι ίδιες, από τα ίδια μέρη βγάζουν 5-6 κιλά… Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που υποδηλώνει ότι κάτι έχει αφανίσει, κυριολεκτικά, τον γόνο των ψαριών…

Εν πάσει περιπτώσει, υπενθυμίζοντας ότι οι βιντζότρατες έχουν απαγορευτεί από το 2006, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Αλιείας, για την προστασία των αλιευμάτων, αναρωτιόμαστε, ποια ήσαν τα αποτελέσματα της περσινής «ερευνητικής» εξόρμησης, τι συμπεράσματα βγήκαν και πού έχουν δημοσιευτεί. Πολύ δε περισσότερο, αναρωτιόμαστε ποια σκοπιμότητα ώθησε το υπουργείο να θέλει να επαναλάβει το περσινό «πείραμα».

Στις 11 Νοεμβρίου, λοιπόν, η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ένα «Εξαιρετικά Επείγον» έγγραφο, με αριθμό Πρωτοκόλλου 6411/123195, που απευθυνόταν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αλιείας, το παρακάτω:

Θέμα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμέτοχη σε δοκιμαστική αλιεία με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς

Σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς» προκειμένου να συλλεγούν επιστημονικά δεδομένα για τη συμπλήρωση του Σχεδίου Διαχείρισης για την αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο βιντζότρατα σχετικά με την κατάσταση διατήρησης των αποθεμάτων, καθώς και με επικύρωση των οριακών σημείων αναφοράς και της σύνθεσης των αλιευμάτων.

Στην περίπτωση που το ερευνητικό πρόγραμμα προχωρήσει, θα διενεργηθεί δοκιμαστική αλιεία με όρους και προϋποθέσεις,

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τους αλιείς της, περιοχής αρμοδιότητας σας, κατόχους αλιευτικών σκαφών που διαθέτουν το εργαλείο βιντζότρατα και όσοι από αυτούς επιθυμούν να συμμετέχουν στη δοκιμαστική αλιεία να δηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους στην υπηρεσία σας, το αργότερο έως 16-11-2015.

Οι δηλώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος να διαβιβασθούν άμεσα στη Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αλιευτικών πόρων.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης

Δήμητρα Σαββοπούλου

Που σημαίνει ότι θα ξαναβγούν οι βιντζότρατες στις θάλασσες (από Ύδρα έως Τυρό 19 το σύνολο!) για να συνεχίσουν το… «ερευνητικό έργο» τους…

Δεν είμαστε οι αρμόδιοι να ελέγξουμε πώς θα επιτελείται αυτό, απλά ρωτάμε την Διεύθυνση Αλιείας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αργολίδας:

1.Πόσους υπάλληλους θα διαθέσετε για την παρακολούθηση του «ερευνητικού έργου»;

2.Πώς θα διασφαλίζεται ότι η «έρευνα» θα γίνεται κάτω από 50 μ. βάθος και με μάτι 40 χιλιοστά στο πετσάλι;

3.Τα αλιεύματα πώς θα ελέγχονται;

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

Δυο μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία της Εντεταλμένης Περιφερειακής Σύμβουλου Αλιείας Αττικής, κας Παρασκευής Τουτουντζή, σχετικά με την τότε απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Καρασμάνη, όπου ετονίζετο:

1) Αντιβαίνει στον υπ’ αριθμ. 1967/2006 κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006 για απαγόρευση αλιείας με βιντζότρατα ως καταστροφική για το υποθαλάσσιο περιβάλλον και τον γόνο των ψαριών. Διασύρεται έτσι για άλλη μια φορά η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα με επιπρόσθετη απειλή προστίμων.

2) Προαναγγέλλει την ολοσχερή καταστροφή του ήδη επιβαρυμένου θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας μας και ανοίγει δρόμο και για άλλες παραβάσεις, αφού όπως ανακοινώθηκε στις 20/1/2015 σε σύσκεψη του Υπουργού με αλιευτικούς φορείς όπου παρευρέθηκε και η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής μαζί με υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Αλιείας, δρομολογείται η χορήγηση άδειας και στις μηχανότρατες πέραν τους ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή (αντί για τριών μιλίων, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό).

3) Θεωρούμε την επίκληση των «ερευνητικών» σκοπών εντελώς προσχηματική, αφού στην υποθαλάσσια έρευνα δραστηριοποιούνται με κοινοτική αρωγή εθνικοί και διεθνείς ερευνητικοί φορείς, οι οποίοι έχουν προ πολλού κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της μηχανικής αλιείας (μηχανότρατα και βιντζότρατα). Πιστεύουμε ότι η απόφαση αποτελεί καθαρά προϊόν ψηφοθηρικής τακτικής της απερχόμενης συγκυβέρνησης , γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η Υπουργική Απόφαση εξαγγέλθηκε στις 30/12/2014 και ήδη την επομένη 1/1/2015 οι βιντζότρατες το γνώριζαν και αλίευαν πριν καν οι αρμόδιες αρχές ενημερωθούν.

4) Τέλος, πιστεύουμε ότι ο Αλιευτικός Τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας και κατά επέκταση της χώρας και επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα. Σπασμωδικές ενέργειες όπως αυτές το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν σε βάθος χρόνου είναι η καταστροφή τόσο του θαλάσσιου πλούτου όσο και των ανθρώπων που ζουν από αυτό.

Η κα Τουτουντζή, εκλεγμένη με την κα Δούρου, θα επαναλάβει το ερώτημά της φέτος, που έχουμε κυβέρνηση… 2η φορά Αριστερά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s