ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Ο ακήρυκτος «Πόλεμος» του κάμπου και ο ύπνος των πολιτικών!!!

file

Κάποτε, οι αγρότες του Αργολικού κάμπου θεωρούσαμε «ευλογία» να έχουμε πρώιμα πορτοκάλια και καλής ποιότητας. Στόχος μας ήταν, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου να μπορέσουμε να κόψουμε, με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές και, φυσικά, να πάρουμε τα λεφτά μας…

Ήδη, έχουμε ξεπεράσει τα μισά του Νοέμβρη, ο καιρός για λίγο ακόμα είναι ευνοϊκός για την κοπή και τα εργοστάσια έχουν… «κάτσει». Τα πορτοκάλια λιάζονται στα δέντρα αντί να κερώνονται στα εργοστάσια και να παίρνουν το δρόμο της ξενιτειάς… Οι αγρότες κάνουν το σταυρό τους μη και δεν προλάβουν και πέσουν οι πρώτοι παγετοί, βρίσκοντας τα χωράφια τους χωρίς παγοπροστασία καθώς οι τιμές, μέρα με τη μέρα πέφτουν.

Τρία είναι τα καίρια προβλήματα που μπλοκάρουν, για την ώρα, την κοπή:

1. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πώς δεν θα επιβαρύνονται, φορολογικά, οι παραγωγοί με τα κοφτικά (κάτι που το φωνάζαμε εδώ και ένα χρόνο!). Ως τώρα φορολογούνται για λεφτά που… πληρώνουν!!!

2. Δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς και σε ποιο φορέα θα ασφαλίζονται τα συνεργεία κοπής, με αποτέλεσμα να πληροφορούμαστε ουκ ολίγες περιπτώσεις προστίμων που έχουν πέσει αυτές τις μέρες, μετά από ελέγχους σε χωράφια όπου γίνεται κοπή..

3. Δεν έχουν μπει λεφτά από εμπόρους του εξωτερικού, για να εξοφληθούν οι εξαγωγείς για τα πρώτα φορτία που έχουν στείλει ήδη έξω…

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε το ότι, αφ’ ενός πολλοί παραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί για τα πορτοκάλια που έδωσαν πέρσι και αφ’ ετέρου δεν έχει μπει λεπτό στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις στρεμματικές ενισχύσεις, τότε αντιλαμβάνεστε τι εννοώ με τον τίτλο του σημερινού μου σημειώματος.

Τέλος, θα ήταν θράσος να υπενθυμίσω τους απλήρωτους λογαριασμούς για τα λεγόμενα ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης);

Για όλα τα ανωτέρω, ο αγρότες του αργολικού κάμπου αποτελούν τα θύματα ενός ιδιότυπου, ακήρυκτου, οικονομικού πολέμου, που έχει ως αφετηρία την ανυπαρξία κράτους προνοίας και δικαίου!

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Photo: merbaka-village.blogspot.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s