Μελέτη: Η πολυγαμία έχει και τα καλά της…

file

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα με επικεφαλής την ανθρωπολόγο Monique Borgerhoff Mulder, τα πολυγαμικά νοικοκυριά είναι πλουσιότερα και έχουν πιο υγιή παιδιά. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η… πολυγαμία μπορεί πραγματικά να κάνει καλό στην οικογένεια, και μάλιστα, η συγκεκριμένη πρακτική οδηγεί σε ευημερία τόσο των παιδιών όσο και των γυναικών. Μόνο, όμως, σε ορισμένες συνθήκες.

Ενώ οι χώρες σε σχεδόν όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει ή τουλάχιστον έχουν περιορίσει τους γάμους στους οποίους παντρεύονται περισσότερα από δύο άτομα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις, προχώρησαν σε σχετική μελέτη, εξετάζοντας πολυγαμικά και μη πολυγαμικά ζευγάρια στην Τανζανία.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα πολυγαμικά νοικοκυριά με τα μη πολυγαμικά νοικοκυριά σε 56 χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η πολυγαμία είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ ορισμένων εθνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Μασάι. Διαπιστώθηκε πως οι πολυγαμικές οικογένειες είχαν καλύτερη πρόσβαση στη τροφή και είχαν υγιέστερα παιδιά. Επίσης είχαν περισσότερα ζώα για εκτροφή και περισσότερη έκταση γης από τα μονογαμικά νοικοκυριά.

Στους Μασάι της Τανζανίας, η πολυγαμία είναι ευρέως διαδεδομένη
Στους Μασάι της Τανζανίας, η πολυγαμία είναι ευρέως διαδεδομένη

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους υποστηρίζουν την άποψη ότι η πολυγαμία μπορεί να ευνοεί τα στρατηγικά συμφέροντα των γυναικών, αλλά μόνο όταν εκείνες εξαρτώνται από τους άντρες για την εξασφάλιση των πόρων που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.

«Αν έχετε να επιλέξετε μεταξύ ενός άντρα ο οποίος έχει 180 αγελάδες, εκτάσεις γης και άλλες συζύγους, και ενός άντρα ο οποίος έχεις τρεις αγελάδες, ένα στρέμμα και καθόλου συζύγους, θα μπορούσε να είναι καλύτερο για εσάς να παντρευτείτε τον πρώτο», σημειώνει σχετικά η ανθρωπολόγος Monique Borgerhoff Mulder, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα για τη νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, η πολυγαμία σε ορισμένες συνθήκες λειτουργεί προς το συμφέρον των γυναικών
Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, η πολυγαμία σε ορισμένες συνθήκες λειτουργεί προς το συμφέρον των γυναικών

Η πολυγαμία παρατηρείται, κατά κανόνα, σε περιοχές όπου οι πηγές τροφής είναι περιορισμένες και η υγεία των παιδιών δεν είναι καλή. Η νέα έρευνα προτείνει ότι η πολυγαμία δεν είναι η αιτία αυτών των δυσμενών συνθηκών, αλλά ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως η πολυγαμία παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών να είναι ίσες με τους άντρες και ότι οι γάμοι αυτοί πρέπει να αποθαρρύνονται και να απαγορεύονται. Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι αυτό πρέπει να εξαρτάται από τις κατά τόπους συνθήκες.

Η μελέτη δεν υποστηρίζει, φυσικά, ότι οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερες των ανδρών. Όπως σημειώνει η Mulder, «το θέμα δεν είναι ο αριθμός των εταίρων. Οι γυναίκες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους, ώστε να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις που επιθυμούν».

Πηγή: pathfinder.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s