ΜΑΘΕΤΕ: Τα μυστικά για καλό κρασί και καλή τσικουδιά – τσίπουρο…

file

Έφτασε η εποχή να ανοίξουμε τα νέα κρασιά και να γευτούμε τα νέα τσίπουρα – τσικουδιές…

Τα «μυστικά» για καλό κρασί και καλή ρακή ή τσικουδιά, σύμφωνα με τον κ. Χαρίλαο Περπυράκη, πρόεδρο Κρητων Ν. Ηρακλείου, είναι:

-Τα σταφύλια να είναι από καλές ποικιλίες και να πατιούνται αμέσως μετά τη συγκομιδή σε ανοξείδωτο (πέτρινο κλπ, όχι πλαστικό) πατητήρι.

Ο μούστος και τα στέμφυλα θα πρέπει να μείνουν ενωμένα, όταν τα σταφύλια έχουν καλό άρωμα και καλό χρώμα, για κάμποσο διάστημα, για να γίνει η εκχύλισή του χρώματος και του αρώματός στο μούστο ή να χωριστούν αμέσως, αν τα σταφύλια δεν έχουν καλό άρωμα και ωραίο χρώμα σε ανοξείδωτες δεξαμενές (Πιθάρια, ξύλινα βαρέλια κ.α.). Όχι στη χρησιμοποίηση-αποθήκευση σε πλαστικά δοχεία και σε πλαστικούς σωλήνες. Μπουκάλια και νταμιτζάνες είναι πολύ καλά για την τελική φύλαξη.

– Γρήγορο ξεκίνημα της αλκοολικής, έτσι ώστε να μην προλάβει να ξινίσει το κρασί.

– Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης των στέμφυλων, αλλά και μέχρι τη φάση που θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καζάνι, να είμαστε προσεκτικοί για την άριστη συντήρηση τους.

– Ο άμβυκας πρέπει να είναι καλοδιατηρημένος και καθαρός. Ελεύθερη η εσωτερική και η εξωτερική επιφάνεια. Να είναι κατασκευασμένος από χαλκό και να μην είναι γανωμένος, ώστε να έρχεται το προϊόν σε επαφή με το χαλκό, που απαλλάσσει τη ρακή από τις δυσοσμίες και διευκολύνει την απόσταξη.

– Η ταχύτητα της απόσταξη πρέπει να είναι μικρή. Χρειαζόμαστε ήπια φωτιά και η απόσταξη να διαρκέσει όσο γίνεται περισσότερο. Ανάλογα και με το μέγεθος του άμβυκος, μπορούμε να πούμε 2 ώρες, 2,5 ώρες, 3 ώρες.

-Προσοχή στα φλόγιστρα των καζανιών (στους νέου τύπου αποστακτήρες), γιατί πολλές φορές οι αναθυμιάσεις τους (του υγραερίου ή του πετρελαίου) αναρροφάται από το οινόπνευμα.

-Απαραίτητη είναι η αφαίρεση των τσάμπουρων (ξυλάκια, κοτσάνια κλπ) από τα στέμφυλα (στράφυλα), γιατί παράγουν μεθανόλη που προκαλεί μέθη και βλάβες στον εγκέφαλο.

– Απαραίτητος είναι ο διαχωρισμός της πρωτόρακης και της «ουράς» της παραγόμενης ρακής. Η πρωτόρακη κρατιέται για εντριβές ή πετιέται, αφού είναι βεβαρυμμένη από τοξικές ουσίες. Σε έναν άμβυκα των 120-130 λίτρων, η πρωτόρακη βγαίνει σε 2-3 λίτρα, που πρέπει να πετιούνται. Το ίδιο ισχύει και για την «ουρά» της τσικουδιάς, δηλαδή την ποσότητα που βγαίνει στο τέλος της διαδικασίας.

– Δεύτερη απόσταξη κάνουμε, αν δεν έχουμε καλά στέμφυλα, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός του οινοπνεύματος και να φύγουν τα άσχημα αρώματα.

ΠΗΓΗ: krassanakis.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s