Ένα παλιό προξενιό στο Άργος – Η νύφη που ήτανε… μανάβης!

file

Ο Γιώργης Δ., χονδρέμπορος στο Άργος, είχε μείνει ανύπαντρος. Το είχε νταλγκά να βρει μια καλή νύφη να παντρευτεί αλλά η τύχη και η εμφάνισή του δεν τον βοηθούσαν. Ώσπου, κάποιοι καλοθελητές, στην πιάτσα, βάλθηκαν να του «στήσουν» προξενιό. Όχι για να τον παντρέψουν αλλά για να φάνε… τζάμπα.

Ήταν κάπου στις αρχές του ’60. Προξενητής ανέλαβε ο Γιάννης Σκανδάλης, φορτηγατζής και έμπορος το επάγγελμα. Πιάνει το Γιώργη και του «σκάει το παραμύθι»:

-Έχω μια νύφη Ελληνοαμερικάνα απ’ τη Νεμέα. Πολλά λεφτά!

-Αλήθεια, μανίτσα; Πάμε να βάλω έναν μεζέ να μου τα πεις.

Κατεβαίνουν το λοιπόν, στο υπόγειο καπηλειό του Γιαννούση, επί της Τσώκρη, για να συζητήσουν το προξενιό. Άρχισε το παραμύθι ο Γιάννης και το έλεγε ωραία, τόσο που ο Γιώργης ενθουσιάστηκε και έφαγε από τη χαρά του… δεκαπέντε πιάτα πηχτή!

-Κανόνισε να γνωριστώ με τους συμπεθέρους.

-Να τους καλέσουμε, να τους κάνεις ένα τραπέζι στου Μπούρλου το Χάνι (σ.σ. Χάνι Ανέστη, στα Δερβενάκια), που είναι βολικά από τη Νεμέα. Να δώσετε και λόγο, αν σου αρέσει η νύφη.

Η πολυπόθητη μέρα ήρθε, ο Γιώργης έριξε τα κόντρα ξυρίσματα και τις κολόνιες του, φόρεσε και την καλή την κουστουμιά (την είχε ραμμένη στον Αργείο μετρ της ραπτικής Κώστα Θεοδωρόπουλο), κασμίρι παρακαλώ, έκλεισε και το ΤΑΞΙ του Μιχάλα (Μιχαήλ Ιωάννου) το Chrysler (σαν κι αυτό στην φωτο), να τον πάει και να τον φέρει και κίνησαν για τα Δερβενάκια, παρέα με τον Σκανδάλη.

Εκεί τον περίμενε μια… κουστωδία από διάφορους τύπους της αγοράς, που το «έπαιζαν» συμπεθεριό, ανυπόμονοι και πεινασμένοι. Τη νύφη είχαν κανονίσει να την παραστήσει ο μανάβης ο Γιώργης Μούρμουρας, που είχε κόψει τις μουστάκες, είχε ρίξει τις κόντρες του, είχε πασαλειφτεί με μέικ απ και φορούσε μια εντυπωσιακή περούκα…

Κατέβηκε απ’ το ΤΑΞΙ ο «γαμπρός», φίλησε το χέρι του «πεθερού», συστήθηκε με τη νύφη και προχώρησαν όλοι μαζί στο τραπέζι, όπου κάθισαν δίπλα – δίπλα.

Άρχισαν να έρχονται τα ψητά και τα κρασιά τα νεμεάτικα, η ατμόσφαιρα ζεσταινόταν, ευθυμία κυριαρχούσε και ο Σκανδάλης, από την άλλη μεριά τον παρότρυνε:

-Βάλ’ της χέρι, βάλ’ της χέρι!

-Όχι τώρα, μανίτσα, μετά, στο ΤΑΞΙ, μετά!  Καθότι είχε γίνει το λογοδόσιμο και σοβαρός ο Γιώργης κρατούσε τους τύπους της κοσμιότητας.

Κάποια στιγμή, όμως, την έκανε την πονηριά του, άφησε να του πέσει το πειρούνι και έσκυψε με τρόπο να δει τα μπούτια της νύφης. Ο Μούρμουρας, είχε μεν φορέσει μια χοντρή κάλτσα μέχρι ψηλά επάνω αλλά περίσσευε και μπούτι… Και μιας που ως άντρας καθόταν με ανοιχτά τα πόδια, είδε την τρίχα ο Γιώργης και έφριξε…

Γυρνώντας προς τον Σκανδάλη, σχολίασε σοκαρισμένος:

-Πολλή τρίχα η νύφη, μανίτσα, πολλή τρίχα!

-Βλαχούλα είναι, μη σε νοιάζει. Θα την αναλάβεις εσύ και θα την σενιάρεις…

Κάποια στιγμή, η «νύφη» χαρμάνιασε για τσιγάρο. Κάνοντας τη φωνή, όσο μπορούσε πιο λεπτή, γύρισε προς τον «γαμπρό» και ρώτησε:

-Μπορώ να ανάψω ένα σιγαρέτο;

-Μπορείς, μανίτσα μου, πώς δεν μπορείς!

Βγάζει το πακέτο με τα Σέρτικα Λαμίας ο μανάβης και το φουντώνει. Ο «γαμπρός» προβληματίστηκε ξανά και το παρατήρησε στον «προξενητή»:

-Σέρτικο καπνίζει η νύφη, μανίτσα!

-Θα της το κόψεις εσύ, αφού την πάρεις…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φάγανε, ντερλικώσανε, η νύχτα προχώρησε, ο «πεθερός» έδωσε την ευχή στο Γιώργη, μαζί με το «κορίτσι», και τους κατευόδωσε:

-Στο καλό γαμπρέ και να μας το προσέχεις!

Μπήκαν οι δυό τους στο ΤΑΞΙ και κίνησαν για το Άργος.

Πανευτυχής ο Γιώργης, έβαλε τότε εμπρός το σχέδιο «αποπλάνηση» και άρχισε να απλώνει χέρι. Η «νύφη», μετά από κάποια σκέρτσα, τον άφησε να προχωρήσει. Ώσπου, όμως, το χέρι προχώρησε λίγο παραπάνω από το… πρέπον και εκεί έπεσε απάνω στην «κολώνα της ΔΕΗ»! Πανικόβλητος συνειδητοποίησε την κατάσταση και η επόμενη σκέψη του ήταν: «Αμάν, μου την έχουνε στημένη για να με πηδήξουν!». Ήταν λίγο… πρωτόγονες οι εποχές, τότε… Με τη σκέψη αυτή, λοιπόν, γυρίζοντας, έντρομος προς τον Μιχάλα, κραύγασε:

-Σταμάτα, σταμάτα αμέσως το ΤΑΞΙ!

-Εδώ στην ερημιά;

-Εδώ, εδώ!

Πήδηξε κάτω χωρίς δεύτερη κουβέντα και χάθηκε μεσ’ στη νύχτα. Στο Άργος γύρισε με τα πόδια. Κάπου 12 χιλιόμετρα δρόμο…

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Διαβάστε και αυτό:

Η φωτο με τον… πισινό του Γιώργη! Μια δικαστική διαμάχη στο Άργος της δεκαετίας του 60

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s