ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ: Lovejoy, ένας Κομήτης για… μπεκρήδες!!!

file

Ακόμα και το πιο γερό ποτήρι δεν θα μπορούσε να καταναλώσει ολόκληρη την παραγωγή σε αλκοόλ του κομήτη Lovejoy (μτφ: Χαρά της Αγάπης,,,), ο οποίος γέμισε πέρυσι το Ηλιακό Σύστημα με τις αναθυμιάσεις του!

Ο Lovejoy, επισήμως γνωστός ως C/2014 Q2, ήταν περαστικός επισκέπτης στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα και έγινε ο λαμπρότερος κομήτης από το 1997 όταν έφτασε στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του τον Ιανουάριο, η κοσμική χιονόμπαλα απελευθέρωνε γύρω στους 20 τόνους νερού ανά δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν καθαρό νερό, αλλά ένα ελαφρύ αλκοολούχο κοκτέιλ και μάλιστα αρκετά γλυκό, αποκαλύπτει τώρα η ανάλυση των φασματογραφικών παρατηρήσεων.

«Διαπιστώνουμε ότι ο κομήτης Lovejoy απελευθέρωνε κάθε δευτερόλεπτο όσο αλκοόλ υπάρχει σε περισσότερα από 500 μπουκάλια κρασί» αναφέρει ο Νικολά Μπιβέρ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του Science.

Δεδομένου ότι η αιθυλική αλκοόλη και τα σάκχαρα που ανιχνεύθηκαν είναι οργανικές ενώσεις, τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι οι κομήτες έφεραν στη Γη τα δομικά συστατικά της ζωής, επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Οργανικά υλικά ανιχνεύθηκαν εξάλλου και στον κομήτη 67P που μελετά η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta.

Οι κομήτες, σώματα από σκόνη, βράχια και πάγους νερού και άλλων ουσιών, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και μπορούν να προσφέρουν στοιχεία για το σχηματισμό της Γης.

Τα οργανικά υλικά που περιέχουν πιθανότατα σχηματίστηκαν με τον βομβαρδισμό απλούστερων ουσιών από την ακτινοβολία ενός νεογέννητου Ήλιου.

Σήμερα οι περισσότεροι κομήτες πιστεύεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λεγόμενο Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό σύννεφο από παγωμένα σώματα που εκτείνεται σε απόσταση ενός έτους φωτός από τον Ήλιο.

Περιστασιακά, βαρυτικές διαταράξεις βγάζουν κομήτες από την κανονική τροχιά τους και τους στέλνουν προς τον Ήλιο.

Ο μεθυσμένος Lovejoy είχε 11.000 χρόνια να πλησιάσει τη γειτονιά μας, θα επιστρέψει όμως σε περίπου 8.000 χρόνια.

Ο αλκοολικός κομήτης Lovejoy, όπως φωτογραφήθηκε από τη Ναμίμπια στις 23 Δεκεμβρίου 2014 (Πηγή: Gerald Rhemann)

Σημείωση: Η εικόνα στην αρχή είναι παραλλαγή κλασικής γελοιογραφίας του Βασίλη Χριστοδούλου από τη Ζωή των Βαρελοφρόνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s