Άνδρες, προσοχή: Η πατρότητα φέρνει και κάτι ανεπιθύμητο…

file

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Men’s Health, η πατρότητα εκτός από χαρά, ευτυχία, και κάποιες περισσότερες ευθύνες, φέρνει μαζί της και…

λίγα παραπάνω κιλά. Ειδικότερα, από 2 έως 4!

H μελέτη πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, με επικεφαλής τον Dr Craig Garfield, ο οποίος προειδοποιεί: “Οι περισσότερες ευθύνες στους άνδρες αυξάνουν τον δείκτη μάζας του σώματός τους, ενώ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου”.

Η μελέτη βασίστηκε στα στατιστικά μιας προηγούμενης έρευνας η οποία για δύο δεκαετίες κατέγραφε το βάρος των ανδρών από την εφηβεία και έπειτα, και συνέκρινε το σωματικό βάρος των αντρών που είχαν γίνει μπαμπάδες με εκείνους που δεν είχαν γίνει.

Πότε παρατηρείται η αύξηση βάρους;

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα θέλησε να προσδιορίσει πότε εμφανίζεται αυτή η αύξηση βάρους. Έτσι λοιπόν “έσπασε” σε κομμάτια 4 φάσεις από τις ζωές των αντρών και σύμφωνα με τα ευρήματα οι άνδρες που πρόκειται να γίνουν μπαμπάδες παίρνουν κιλά όταν η γυναίκα τους είναι έγκυος και μετά τη γέννα.

Μεταξύ άλλων ο Dr Garfield σημειώνει: “Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν, καθώς οι οικογένειες αγοράζουν λιχουδιές για τα παιδιά όπως παγωτά και μπισκότα. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι μπαμπάδες είναι επιρρεπείς να φάνε τα πιάτα των παιδιών τους, όταν έχει μείνει φαγητό”.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 10.253 άνδρες από την Αμερική από την πρώιμη εφηβεία τους μέχρι τα 30 τους χρόνια. Διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν γίνει μπαμπάδες και έμεναν με τα παιδιά τους είχαν μια αύξηση 2,6% στον δείκτη του σωματικού τους βάρους, εκείνοι που δεν έμεναν με τα παιδιά τους είχαν αύξηση 2% στο δείκτη του σωματικού τους βάρους, ενώ εκείνοι που δεν είχαν κάνει παιδιά, είτε έμεναν σταθεροί στα κιλά τους είτε είχαν χάσει.

Οι μπαμπάδες πρέπει να προσέχουν τους εαυτούς τους

Ο Dr Garfield προσθέτει: “Οι νέοι μπαμπάδες έρχονται στο σύστημα υγειονομικής παρίθαλψης ως κηδεμόνες-συνοδοί των παιδιών. Αυτή είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για νέα πράγματα που είναι σημαντικά για τους μπαμπάδες, γαι την υγεία των παιδιών και τη δική τους, προσφέροντάς τους διατροφικές συμβουλές και εκπαίδευση για την ψυχική τους υγεία”.

“Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η μετάβαση στην πατρότητα είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο της ζωής για την υγεία των ανδρών. Είναι μια μαγική στιγμή που στη ζωή ενός ανθρώπου αλλάζουν πολλά πράγματα. Τώρα ο ιατρικός τομέας πρέπει να σκεφτεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για την ανατροφή των παιδιών τους, οι οποίοι δεν έρχονται στο γραφείο του γιατρoύ για τους εαυτούς τους”.

pathfinder.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s