ΑΡΓΟΣ: Αποχαιρέτα το Παζάρι που χάνεις (μαζί με την ιστορία αιώνων) (ιστορικές φωτο + βίντεο)

SONY DSC

Σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 20:30, στο Δημαρχιακό Κατάστημα του Άργους, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Οδός Καποδιστρίου αριθ. 9 – ισόγειο) θα λάβει χώρα μια ιστορική συνεδρίαση.

Θέμα της συνεδρίασης: Περί μεταφοράς του τόπου λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Άργους λόγω των εργασιών ανάπλασης στο χώρο της Πλατείας Δημοκρατίας.

Τελευταία φορά που θα λειτουργήσει το παζάρι του Άργους στον ιστορικό του χώρο θα είναι η αυριανή, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015. Από την Πέμπτη εγκαθίσταται ο εργολάβος και αρχίζουν τα έργα ανάπλασης. Έτσι, ο ιστορικός χώρος του αργείτικου παζαριού, αλλάζει ριζικά μορφή, κλείνοντας, ταυτόχρονα και μια ιστορία αιώνων. Ιστορία που σηματοδοτούσε τον εμπορικό χαρακτήρα της πόλης, η οποία ήταν το εμπορικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής που απλωνόταν μέχρι την Τρίπολη, την Τσακωνιά, την Ερμιονίδα και την Νεμέα…

Το παζάρι του Άργους και οι στρατώνες

Οι παλιοί στρατώνες του Άργους κτίστηκαν αρχικά τη δεκαετία 1690 από τους Ενετούς και χρησίμευσαν ως νοσοκομείο, το οποίο διηύθυναν οι Αδελφοί του Ελέους. Οι Τούρκοι μετέτρεψαν το κτίσμα σε αγορά (μπεζεστένι) και κάθε Κυριακή γινόταν μεγάλο παζάρι από όλη την επαρχία. Οι αγώνες και η θυσία του Πάτρο Κοσμά του Αιτωλού, είχαν ως αποτέλεσμα τα παζάρια, σε όλο τον ελλαδικό χώρο να διεξάγονται Σάββατο και όχι Κυριακή. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, στην πόλη του Άργους το παζάρι γινόταν στον χώρο δίπλα στους παλιούς στρατώνες, Σάββατο και Τετάρτη…

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Δείτε κάποιες ιστορικές φωτογραφίες του χώρου και του παζαριού, από τις αρχές του 20ου αιώνα…

λαϊκή Άργους 1

Λαϊκή αγορά Άργους, 1935.

λαϊκή Άργους 3

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1907. Πίσω από τα νεοκλασικά κτίρια της πλατείας του Αγίου Πέτρου φαίνεται ο χώρος της Λαϊκής αγοράς.

λαϊκή Άργους 2

Άργος 1903. Το παζάρι σε πλήρη εξέλιξη… Και αλογοπάζαρο…

Και ένα πρόσφατο βίντεο (2009)

Πηγές: argolikivivliothiki.gr, gerontakos.blogspot.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s