Η ερώτηση που προβλέπει αν ο άντρας θα ζει σε 35 χρόνια

file

Ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του άντρα μπορεί να «προβλέψει» την πορεία της υγείας του αρκετά χρόνια μετά, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Science & Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 1.307 άντρες με μέση ηλικία τα 35 έτη σχετικά με το πόσο επιρρεπείς είναι στις εκρήξεις θυμού και διαπίστωσαν ότι αυτοί που θύμωναν πιο συχνά και πιο πολύ ήταν πιο πιθανό να έχουν φύγει από τη ζωή 35 χρόνια μετά.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, το πιο… θυμωμένο 25% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζαν κατά 1,57 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τους άντρες που κατάφερναν να παραμείνουν πιο ψύχραιμοι κάτω από συνθήκες πίεσης.

Η συσχέτιση μεταξύ θυμού και πρόωρου θανάτου παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους και άλλους παράγοντες, όπως το εισόδημα και η οικογενειακή κατάσταση των αντρών αλλά και το αν καπνίζουν ή όχι.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η νέα μελέτη κάλυπταν τη χρονική περίοδο μεταξύ 1968 και 1972. Κάθε χρόνο οι άντρες έπρεπε να αναφέρουν τα επίπεδα θυμού τους, δηλαδή εάν θυμώνουν αρκετά εύκολα ή αν παραμένουν ήρεμοι ακόμη και υπό συνθήκες έντονης πίεσης. Η βαθμολογία για τον κάθε άντρα συνυπολογίστηκε για την πενταετία και οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι άντρες από το αρχικό δείγμα παρέμεναν εν ζωή το 2007.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν τους λόγους που εξηγούν γιατί οι ευέξαπτοι άντρες είναι πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους, επισημαίνουν ότι παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει πως «ο θυμός συνδέεται με πληθώρα αρνητικών βιολογικών και σωματικών διεργασιών», όπως η αθηροσκλήρωση (απόφραξη των αρτηριών), που μπορεί να οδηγήσουν σε «σοβαρές ή και θανατηφόρες επιπλοκές όπως το έμφραγμα».

Αρκετές ακόμη μελέτες έχουν εστιάσει στην αρνητική επίδραση του θυμού, του στρες και άλλων αρνητικών συναισθημάτων μακροπρόθεσμα, υποδεικνύοντας ότι συνδέονται με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το εγκεφαλικό και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Πηγή: onmed.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s