Αποκάλυψη: Οι Σπέτσες είναι το νησί που θα κάνει ο Μάρδας θερινό Νταβός! – Ολες οι λεπτομέρειες

file

Εδώ και δυο μέρες όλοι ψάχνουν το νησί που όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, η κυβέρνηση θα το κάνει θερινό Νταβός…

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έτας Βασιλείου για το SaronicMagazine το νησί αυτό δεν είναι άλλο από τις Σπέτσες! To ρεπορτάζ υποστηρίζουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες πολύωρη συνάντηση και συζητήσεις, που ξεκίνησαν πριν τις εκλογές, με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου–Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και μελέτες με ευνοϊκούς οιωνούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες,  στην πρωτοβουλία αυτής της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των Σπετσών, που στηρίζει και συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, ενεργό ρόλο διαδραματίζουν το Ίδρυμα της Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και ιδιαίτερα διακεκριμένοι απόφοιτοι της.

Το υπουργείο Εξωτερικών, στη γραμμή του κ. Μάρδα που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του νησιού, επιμένει να μην δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις, να μένει σε αυτά που είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα να μην διαψεύδει, ούτε να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την ταυτότητα του νησιού.

Σύμφωνα με το Saronic Magazine το θέμα είναι ακόμη στα σπάργανα και χρειάζεται μελέτη και δουλειά.

Οι δηλώσεις Μάρδα που προκάλεσαν έκπληξη

«Εχουμε βρει ένα νησί το οποίο θα το κάνουμε ένα νησί τέχνης, πολιτισμού και φιλοσοφίας, θα το κάνουμε θερινό Νταβός», είπε ο κ. Μάρδας στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Εξήγησε μάλιστα ότι στο νησί αυτό θα διεξάγονται συνέδρια, ομιλίες, θα έρχονται διάσημοι ξένοι οι οποίοι θα ανεβάσουν την αίγλη του νησιού παγκοσμίως.«Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί και υπάρχει μελέτη το οποίο έχουμε ονομάσει ως «νησί της τέχνης και της τεχνολογίας» και θα το μετατρέψουμε σε θερινό Νταβός, ώστε να έρχονται τα κράτη και να φιλοξενούν  τα συνέδρια και άλλες οργανώσεις», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ολα τα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι Σπέτσες είναι το νησί που θα γίνει το θερινό Νταβός 

  • Το όραμα του Αναργύρου

Εάν τελικά το «θερινό Νταβός» δημιουργηθεί στις Σπέτσες, ουσιαστικά θα πρόκειται για εκπλήρωση του οράματος του μεγάλου σπετσιώτη εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, «Ρίζες πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστήμης, ιστορίας, περιβάλλοντος», ένα όραμα στο οποίο έβαλε “σάρκα και οστά” ο ευεργέτης, στις αρχές του περασμένου αιώνα, πλανάται από τότε πάνω από το νησί και υλοποιείται ήδη, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά ανάλογα με τη συγκυρία και τα εμπόδια.

  • Ποιες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν

Σύμφωνα με το Saronic Magazine «Ένα οίκημα» μπορει να κτιστεί, βάσει των πρώτων μελετών, στις Σπέτσες με τις προδιαγραφές σύγχρονου συνεδριακού κέντρου κι αυτό θα αποτελεί οικολογική επέκταση και αναβάθμιση των ιστορικών εγκαταστάσεων της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής. Καθώς αυτές βρίσκονται μέσα στον ιστορικό ιστό του νησιού κάθε  νέα κατασκευή ελέγχεται από το υπουργείο Πολιτισμού και απαιτείται έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

«Παραμένουμε πιστοί στην ανάδειξη των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Κέντρου και ως μοναδικού μορφωσιολογικού περιβάλλοντος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις αρχές του Αυγούστου,  η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε) του Ιδρύματος επισημαίνοντας ότι:

– Είναι έτοιμα τα νέα δωμάτια στο κτίριο Γ΄ της Σχολής και έτοιμες οι νέες πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του κτιρίου Γ΄ για να φιλοξενήσουν εκπαιδευτικά συνέδρια και πανεπιστημιακά σεμινάρια με ενεργό μάθηση.

Με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2015 είναι  και η ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με το νεοκλασικό αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου, που κτίστηκε στο νησί το 1904 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζίζηλα και έχει χαραχτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 1986 :

– «Μια διεθνής ομάδα ειδικών συμπέρανε σε μια έκθεση της – προκαταρκτική μελέτη- ότι το Μέγαρο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Τεχνών. όπου μια πολυεθνική ομάδα πολλών υποσχόμενων καλλιτεχνών επιλεγμένων από μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, θα εκθέτει τα αντικείμενα που θα δημιουργεί κατά τη διάρκεια 2-3 μηνών διαμονής της στις εγκαταστάσεις της Αναργύρειου».

Επίσης η ΕΕ γνωστοποιεί ότι:

–  «Είναι πλέον γεγονός ότι οι αναθέσεις εκπόνησης της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης καθώς και αυτής της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου του έργου του Αρχοντικού του Ανάργυρου και τη μετατροπής του σε χώρο Εκθέσεων.Τροχοδομείται έτσι από τις 12 Αυγούστου ’15 η έκδοση όλων των απαραιτήτων για την κατασκευή σχετικών αδειών και εγκρίσεων».

  • Φιλοξενούνται ήδη συνέδρια στις Σπέτσες

Εντωμεταξύ, όπως επισημαίνει το Saronic Magazine, το μικρό αυτό ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού  ήδη φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνή συνέδρια μεγάλης επιστημονικής εμβέλειας ενώ συνεχώς υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές ξένων πανεπιστημίων και σχολών. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, βρίσκεται σε αθλητική -τουριστική εγρήγορση, με εκατοντάδες ντόπιους εθελοντές, καθώς φιλοξενεί από σήμερα και για τρεις μέρες – 9 έως11 Οκτωβρίου – περισσότερους από 12.000 επισκέπτες αθλητές, πρωταθλητές, ερασιτέχνες δρομείς και κολυμβητές απ΄ όλο τον κόσμο, για το κορυφαίο επετειακό 5ο SpetsesminiMarathon, και εκτός από τα ξενοδοχεία (και των απέναντι πελοποννησιακών ακτών) όλα κυριολεκτικά τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για τη φιλοξενία τους. Ενώ αυτό το διάστημα, 65 φοιτητές από τη Σουηδία, συσκέπτονται και μελετούν στις αίθουσες της περίφημης Σχολής των Σπετσών ,φιλοξενούμενοι στην  πρόσφατα ανακαινισμένη Γ΄ πτέρυγα των εγκαταστάσεων της.

Επίσης, δεκάδες Νομπελίστες και διεθνείς επιστήμονες της Μοριακής Βιολογίας συναντήθηκαν και φέτος στις αρχές του καλοκαιριού στο νησί, για το Παγκόσμιο Συνέδριο τους που διοργανώνεται ,ανελλιπώς, κάθε χρόνο από το 1966 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Κάποιοι από τους κάτοχους των επιστημονικών αυτών Νόμπελ που έχουν παρεβρεθεί 20-25 χρόνια έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι δημότες των Σπετσών.

Τις μέρες που το νησί γιόρταζε την ιστορική «Αρμάτα» , στις αρχές του Σεπτέμβρη, στις εγκαταστάσεις της Σχολής διεξήχθη για 25η χρονιά, το Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου με 180 σύνεδρους.

Διεθνές Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε επίσης,αυτό το καλοκαίρι, για την Κβαντική Φυσική και την Κβαντική Μηχανική των μεταυλικών.

  • Οι πόλοι έλξης του νησιού

Πέρα από την περίφημη Σχολή του νησιού, ως πόλος έλξης γνώσης και μαθητείας, των νέων κυρίως επισκεπτών, και των σχολικών εκδρομών είναι τα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών και το διάσημο Μουσείο της Μπουμπουλίνας.

  • Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,παράλληλα με την επιδίωξη για προγράμματα ΕΣΠΑ  έχουν από καιρό ξεκινήσει και συνεχίζονται συζητήσεις για συνεργασία και συμβολή στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, εκτός από τυχόν χορηγίες και με κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Μαθηματικών, Κλασσικών Σπουδών,για Σπουδές σχετικά με τον Αριστοτέλη, Καλών Τεχνών, Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μηχανολογίας, Βιολογίας, Διατροφικά Ινστιτούτα για την προβολή της Μεσογειακής διατροφής κ.ά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ, Κίνα κλπ.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s