Φιστουλάρια: Δείτε το ψάρι της Ερυθράς θάλασσας που τρόμαξε την Αργολίδα! (photo)

file 1

Λήξη συναγερμού για τους ψαράδες της Αργολίδας, οι οποίοι είχαν τρομοκρατηθεί πιστεύοντας ότι έπιασαν στα δίχτυα τους το ψάρι- δολοφόνο με το επικίνδυνο δηλητήριο…

Οπως αποδείχτηκε, η φιστουλάρια (Fistularia commersonii) δεν είναι παρά ένα ακίνδυνο ψάρι «τρομπέτα»! Το μακρόστενο ψάρι (δεν έχει λέπια, είναι ασημί και κυανό, με μαύρες κηλίδες στη ράχη) έκανε την εμφάνισή του -όπως και πέρυσι τον Σεπτέμβριο- στα δίχτυα των αλιέων του Αργολικού κόλπου, οι οποίοι πανικοβλήθηκαν θεωρώντας ότι είχαν να κάνουν με δηλητηριώδη λαγοκέφαλο (Lagocephalus sceleratus), που αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατό του!

file

Μιλώντας στην «Espresso», ο ιχθυολόγος Κώστας Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η φιστουλάρια και ο λαγοκέφαλος είναι λεσσεψιανοί μετανάστες (όπως λέγονται τα είδη που μεταναστεύουν από την Ερυθρά Θάλασσα), αλλά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Εξήγησε, δε, ότι η φιστουλάρια (το μήκος της κυμαίνεται από 20 εκατοστά έως ένα μέτρο) είναι ακίνδυνη: «Εντοπίζεται στα αλιεύματα και δεν έχει εμπορική αξία, αφού είναι πολύ λεπτή. Η φιστουλάρια δεν έχει φαρδύ σώμα, όπως ο λαγοκέφαλος, αλλά πολύ λεπτό και μακρύ, με ένα προτεταμένο ρύγχος.

Ως εκ τούτου αυτό το ψάρι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τρώει αβγά, αλλά τρέφεται με μικρά ψάρια κτλ. Το είδος έχει επεκταθεί ίσως περισσότερο από τον λαγοκέφαλο. Εχει περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ κατά μήκος των ακτών του Λιβάνου, από νότια Τουρκία έφτασε στη Ρόδο και από εκεί στο Αιγαίο, ενώ έφτασε μέχρι τη Σικελία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s